Landelijke conferentie 10-14 onderwijs: dinsdag 5 november
Op dinsdag 5 november 2024 hopen we je te mogen verwelkomen op de landelijke conferentie 10-14 onderwijs. De organisatie van de conferentie is dit jaar in samenwerking met Academie Tien in Utrecht. Zij ontvangen ons in hun nieuwe schoolgebouw, dat op zich al een bezoek waard is én zij geven mee vorm aan het programma. Het programma dit jaar staat in het teken van de ontwikkeling bij kinderen en onderwijsverzorgers.
Keynote: Henno Oldenbeuving
De keynote spreker dit jaar Henno Oldenbeuving. Henno werkt al vele jaren in en om het onderwijs aan onderwerpen als hoe jongeren denken, leren en sporten. Vragen waar hij zich mee bezighoudt zijn: hoe blijven leerlingen gemotiveerd? Wat mag je verwachten van het puberbrein? Wat is de impact van genderverschillen op leren? Wat zijn trends door de jaren heen?
Ooit begon hij als docent, nu heeft Henno zijn eigen bedrijf BEET. Vanuit zijn bedrijf wil hij mensen die werken met jongeren, inspireren in hun werk met adolescenten. Zijn drive is het beste uit jongeren te halen. Voor henzelf en hun omgeving. Voor hem is het belangrijk om de maatschappelijke context scherp in de gaten te houden om zo te voorkomen dat er gesproken wordt over ‘de jeugd van tegenwoordig is ongemotiveerd’ of ‘vroeger was alles beter’. Sterker nog; hij heeft veel vertrouwen in de jeugd, maar maakt zich geregeld zorgen over de omgeving die wij creëren.
Programma
Het programma is interessant voor coaches, docenten, projectleiders, bestuurders en iedereen die met ons wil werken aan minder drempels en meer gelijke kansen in het onderwijs voor alle leerlingen. Omdat iedereen in verschillende fasen van ontwikkeling zit, hebben we workshops die interessant zijn voor gevorderde, maar ook voor startende initiatieven.
12:30 Inloop
13:00 Opening en welkom bij Academie Tien door leerlingen
13:15 Berichten uit het netwerk
13:30 Keynote door Henno Oldenbeuving
14:15 Pauze
14:30 Workshops ronde 1
Het puberbrein in het onderwijs (Henno Oldenbeuving, BEET)
Curriculum inspiratiekaarten (Hanna Beuling, SLO)
Monitoring en volgen van leerlingen (Henderien Steenbeek, Lepovo)
Toelichting en gesprek over ontwikkelingen Inspectie (Mark Oortwijn, Onderwijsinspectie)
Verwondering in het curriculum (Academie Tien)
Rondleiding Academie Tien door leerlingen
Workshop: ntb
15:40 Workshops ronde 2
Curriculum evaluatietool (Hanna Beuling, SLO)
Stel je vragen aan de Inspectie (Mark Oortwijn, Onderwijsinspectie)
Heterogeniteit in de praktijk (Sophie Tuinsma, Academie Tien)
Eerste hulp voor starters (Hanri Timmerman, Tienercollege Noordoostpolder)
Professionaliseren in units (Mariëlle Roks-Evers en Christine, Academie Tien)
Friendly Visits: op weg naar een toolkit kwaliteit (Mariël van Loenen en Wiske Ruigrok, IKC Magenta en Fourteens)
Rondleiding Academie Tien door leerlingen
16:45 Afsluiting
17:00 Borrel met een snack
18:00 Einde
Praktische informatie
Landelijke conferentie 10-14 onderwijs
Dinsdag 5 november van 13:00 tot 18:30 uur
Locatie: Academie 10, Berlijnplein 300, 3541 CM Utrecht
Kosten: 125 voor niet leden, 100 euro voor leden
Meer informatie viaFrank.evers@dynamiek.nu.
Aanmelden
Aanmelden kan via de volgende link: https://www.ticketkantoor.nl/shop/1014onderwijs
Frank Evers heeft een essay geschreven over Fourteens in Beverwijk, als onderdeel van hun interne audit.
Na de pilot en de evaluatie van de Friendly Visits, hebben we besloten door te gaan met de Friendly Visits. Dit jaar zijn er zes initiatieven die meedoen.
In Leeuwarden is dit schooljaar een 10-14 initiatief van start gegaan: Leeuwarden 10-14. Albert Veen, teamleider van Leeuwarden 10-14, vertelt over de start en het traject wat eraan voorafging.
Op dinsdag 5 november 2024 hopen we je te mogen verwelkomen op de landelijke conferentie 10-14 onderwijs. De organisatie van de conferentie is dit jaar in samenwerking met Academie Tien in Utrecht. Zij ontvangen ons in hun nieuwe schoolgebouw, dat op zich al een bezoek waard is én zij geven...
In online themasessies delen we ervaringen en praktijken op relevante thema’s binnen 10-14 onderwijs. Op 15 april stond de bijeenkomst in het teken van financiën. Financiering en het business model hebben logischerwijs impact op de organisatie. Wat voor afspraken kunnen deelnemende besturen maken?
Op dinsdag 9 april kwam een deel van de aangesloten bestuurders bij elkaar voor een inspiratiemiddag. Prof. dr. Trudie Schils gaf een presentatie over haar visie op onderwijsvernieuwing en de rol van monitoring daarin.