Terugblik Conferentie 10-14 Onderwijs

Op maandag 8 april was de Conferentie 10-14 Onderwijs in het Muntgebouw in Utrecht. Schoolinfo mocht deze conferentie namens de Kwartiermakers 10-14 Onderwijs organiseren. Lees het verslag van de dag en bekijk de video.

Veel belangstelling

De zon schijnt, de locatie is prachtig en om 13.00 uur stromen de deelnemers binnen. De belangstelling voor 10-14-onderwijs is erg groot. Een deelnemer vertelt: “Wij komen helemaal uit Friesland, want we zijn geïnteresseerd in 10-14-onderwijs. Er zijn verschillende initiatieven in de regio.” Ook Lenie van Lieverloo, projectleider 10-14 Onderwijs, is blij met de grote belangstelling: “Het is een dag van verbinding en ontmoeting. Maar vooral ook van kennisdeling en kennisontwikkeling.” Leon de Wit, voorzitter van de Kwartiermakers, bevestigt dit: “We willen heel erg graag heel veel leren van elkaar.”

Wat is 10-14?
“10-14-onderwijs is onderwijs waar de laatste twee groepen van het basisonderwijs en de eerste twee van het voortgezet onderwijs bij elkaar worden gezet. Kinderen hoeven zo in een cruciale fase in hun leven, 12 jaar, niet te kiezen. Ze kunnen zich doorontwikkelen,” vertelt Percy Henry, Kwartiermaker en bestuurder Esprit Scholengroep.

De special guest

Om half 2 start de opening mét een special guest. Het is 10-14-leerling Karlijn uit Groningen. De zaal reageert erg enthousiast. Karlijn is 13 jaar en een echte ambassadrice van 10-14-onderwijs. “Ik vind 10-14-onderwijs heel erg goed want je kunt er veel kinderen mee helpen. Soms ben je gewoon nog te jong om naar de eerste klas te gaan en daar heb je een soort van tussenklasje waarin ze je echt voorbereiden op het middelbareschoolleven.”

Minister Arie Slob

Ook minister van Onderwijs Arie Slob is vandaag aanwezig: “Ik ben blij dat ik hierbij kan zijn. Ik vind 10-14 een fantastisch mooi onderwerp.” Hij benadrukt de voordelen van 10-14: “10-14-onderwijs draagt eraan bij dat kinderen minder snel in een selectiemoment terecht komen. Dat is beter voor de overgangen tussen primair en voortgezet onderwijs. Het kan ook kansengelijkheid bevorderen. Omdat er nogal eens wat kinderen juist in de overgang in de problemen komen. Het kan ook helpen om doorlopende leerlijnen verder te stimuleren.”

“Heb een visie”

De opening wordt afgesloten door keynote-speaker Pedro De Bruyckere. Pedro is een Vlaamse pedagoog en onderzoeker. Hij neemt ons mee door allerlei onderzoeken naar jongeren en onderwijs. Zijn conclusie: “Heb een visie. Het maakt niet uit welke. Het hebben van een gedeelde visie belangrijker is dan wélke visie je kiest.” De deelnemers reageren enthousiast op het verhaal van Pedro: “Ik vond het heel interessant. Je kijkt hierdoor kritisch naar jezelf. Ik dacht steeds: dat doe ik al wel, dat doe ik al wel, dat nog niet. Waarom eigenlijk?”

Inspiratiesessies

Na een drankje en een muffin zijn er verschillende inspiratiesessies. Hierin vertellen 10-14-scholen over hun ervaringen. Schoolleider Tinie en coach Anita van de Tienschool uit Sneek vertellen bijvoorbeeld over hoe zij tieners actief begeleiden in hun ontwikkeling. “Ik heb een goed beeld van de werkwijze op de Tienerschool en de rol van de coach door de dag heen,” vertelt een geïnspireerde deelnemer.

Schoolleider Camyre van Spring High uit Amsterdam verzorgt ook een inspiratiesessie. Ze vertelt: “Bij ons op school zitten leerlingen niet in een klaslokaal maar op een leerplein. Ze krijgen echt op niveau instructie. Maar zitten qua leeftijd door elkaar. Dat is belangrijk. Want het leren staat bij ons centraal. En het leren van een leerling is niet alleen maar de vakken, maar ook hoe je met elkaar om kan gaan.”

Starten met 10-14-onderwijs

“Om met 10-14-onderwijs te starten heb je vooral veel zin nodig en passie voor onderwijs,” vertelt Camyre. Wil je je ook aansluiten bij 10-14 Onderwijs? Meld je dan aan via lerendnetwerk@1014onderwijs.nl of kijk op www.1014onderwijs.nl.

Sectorraden PO-Raad, VO-raad en OCW steunen deze conferentie.

Donderdag 9 september is de You Academy geopend door de nieuwe leerlingen in samenwerking met wethouder Corien van Starkenburg en Kim van der Poel, beleidsregisseur onderwijs. You Academy is een nieuwe onderwijsvorm voor leerlingen tussen de tien en veertien jaar en is uniek in de regio Katwijk.

Lees verder

Afgelopen week is route 10-14 Delden van start gegaan. Met Route 10-14 zetten IKC Magenta en het Twickel College Delden een krachtig onderwijsconcept neer waarbij leerlingen zich ontwikkelen en ontplooien tot zelfbewuste tieners die de wereld en zichzelf wat te bieden hebben.

Lees verder

Op dinsdag 28 september 2021 is de conferentie 10-14 Onderwijs. We zijn te gast op Academie 1014 in Almere. Na een periode van online-ontmoetingen op afstand willen we deze conferentie weer fysiek vormgeven op deze inspirerende locatie. Echte ontmoetingen dus!

Lees verder