10-14 scholen slaan handen ineen op conferentie

Met en van elkaar leren: dat stond centraal op de conferentie voor leraren en schoolleiders van 10-14 scholen die eind januari werd georganiseerd. Uit het grote aantal aanmeldingen, bleek dat daar veel interesse voor was. De centrale hal op 10-14 school Spring High in Amsterdam was maar net groot genoeg voor alle aanwezigen.

Actuele vragen en thema’s werden in meerdere rondes met alle aanwezigen besproken. Bijvoorbeeld hoe leerlingen meer regie kunnen krijgen over hun eigen onderwijs. Op alle 10-14 scholen wordt daar veel aandacht aan besteed, zo blijkt. Toch gebeurt dat overal op een andere manier. “Dé 10-14 school bestaat niet, daar zijn we wel achter”, vertelt Lenie van Lieverloo, projectleider van het Lerend Netwerk 10-14 Onderwijs en medeorganisator van de conferentie. Ze ziet grote verschillen in de leerlingenpopulatie, de onderwijsaanpak en de mogelijkheden om bijvoorbeeld te versnellen of verdiepen. “Maar overal geldt dat het vergroten van kansen voor leerlingen een belangrijke rol speelt door uitstel van keuze en het realiseren van doorlopende leerlijnen.”

Schoolleiders geven aan dat ze door de conferentie een beter beeld hebben gekregen van de verschillen en de overeenkomsten tussen de 10-14 scholen in Nederland. De kwaliteitsvraag én hoe die te borgen is met de toename van 10-14 initiatieven een belangrijk aandachtspunt. Dé reden om elkaar op te zoeken en expertise met elkaar te blijven delen. Dat gaan we komend najaar dan ook weer organiseren!

Benieuwd wat er allemaal gebeurde tijdens de conferentie 10-14 onderwijs? Lees hier een verslag van de dag.

Download hier alle materialen die tijdens de conferentie zijn gebruikt.


SOOOOL10-14 is inmiddels een echte leergemeenschap geworden waar we kennis delen met elkaar en met bezoekers. We houden onze ogen en oren altijd wijd open voor wat er beter kan. We ontvangen allerlei visite die geïnteresseerd is in wat we doen. Zo krijgen we ook feedback. Soms van dichtbij, soms...

Lees verder

De scholen 10-14 Onderwijs hebben het idee omarmd van een collegiale audit in de vorm van een “friendly visit”. 10 Initiatieven zijn dit schooljaar actief, voorzien van behulpzame instrumenten, aan de slag met de uitvoering hiervan. Ondersteuning wordt gegeven vanuit het Lerend Netwerk, maar ook SLO is bereid om terzijde...

Lees verder

10-14 Onderwijs heeft de afgelopen 15 jaar veel ontwikkeling doorgemaakt. Een zoektocht vanaf de start naar de behoeften van de leerlingen in hun leerproces, zeker in de overgang POVO. Aangevuld en onderbouwd met onderzoek startten de eerste pioniers vanaf 2012 met nieuwe onderwijsvormen.

Lees verder

Door de pandemie zijn we elkaar de afgelopen jaren letterlijk uit het oog verloren. Het nieuwe jaar geeft gelukkig weer nieuwe kansen! Fysieke ontmoetingen gaan weer opgestart worden. Activiteiten vinden weer plaats.

Lees verder