10-14 scholen slaan handen ineen op conferentie

Met en van elkaar leren: dat stond centraal op de conferentie voor leraren en schoolleiders van 10-14 scholen die eind januari werd georganiseerd. Uit het grote aantal aanmeldingen, bleek dat daar veel interesse voor was. De centrale hal op 10-14 school Spring High in Amsterdam was maar net groot genoeg voor alle aanwezigen.

Actuele vragen en thema’s werden in meerdere rondes met alle aanwezigen besproken. Bijvoorbeeld hoe leerlingen meer regie kunnen krijgen over hun eigen onderwijs. Op alle 10-14 scholen wordt daar veel aandacht aan besteed, zo blijkt. Toch gebeurt dat overal op een andere manier. “Dé 10-14 school bestaat niet, daar zijn we wel achter”, vertelt Lenie van Lieverloo, projectleider van het Lerend Netwerk 10-14 Onderwijs en medeorganisator van de conferentie. Ze ziet grote verschillen in de leerlingenpopulatie, de onderwijsaanpak en de mogelijkheden om bijvoorbeeld te versnellen of verdiepen. “Maar overal geldt dat het vergroten van kansen voor leerlingen een belangrijke rol speelt door uitstel van keuze en het realiseren van doorlopende leerlijnen.”

Schoolleiders geven aan dat ze door de conferentie een beter beeld hebben gekregen van de verschillen en de overeenkomsten tussen de 10-14 scholen in Nederland. De kwaliteitsvraag én hoe die te borgen is met de toename van 10-14 initiatieven een belangrijk aandachtspunt. Dé reden om elkaar op te zoeken en expertise met elkaar te blijven delen. Dat gaan we komend najaar dan ook weer organiseren!

Benieuwd wat er allemaal gebeurde tijdens de conferentie 10-14 onderwijs? Lees hier een verslag van de dag.

Download hier alle materialen die tijdens de conferentie zijn gebruikt.


Op 12 februari was de eerste online themasessie voor projectleiders en locatieleiders met dit keer als thema werving, aannamebeleid en relatie met scholen in de regio. Een geanimeerd gesprek waarin vragen aan bod kwamen over hoe de werving voor nieuwe leerlingen werkt, wat dat doet in de relatie met andere...

Lees verder

Op dinsdag 9 april is er een inspiratiesessie voor bestuurders van het Lerend Netwerk 10-14 / 0-18 Onderwijs. Trudie Schils, hoogleraar onderwijseconomie, verzorgt een presentatie over het vernieuwen van onderwijs in Nederland. Daarna zal er gezamenlijk gewerkt worden aan een ‘advies voor een nieuwe minister’.

Lees verder

Afgelopen jaar zijn er bij wijze van pilot een aantal collegiale visitaties uitgevoerd in de vorm van ‘Friendly Visits’. Dit najaar hebben de scholen die hieraan meededen deze bezoeken geëvalueerd en op de conferentie zijn al resultaten gedeeld. Ook zijn er aanbevelingen gedaan waarmee het Lerend Netwerk aan de slag...

Lees verder