10-14 scholen slaan handen ineen op conferentie

Met en van elkaar leren: dat stond centraal op de conferentie voor leraren en schoolleiders van 10-14 scholen die eind januari werd georganiseerd. Uit het grote aantal aanmeldingen, bleek dat daar veel interesse voor was. De centrale hal op 10-14 school Spring High in Amsterdam was maar net groot genoeg voor alle aanwezigen.

Actuele vragen en thema’s werden in meerdere rondes met alle aanwezigen besproken. Bijvoorbeeld hoe leerlingen meer regie kunnen krijgen over hun eigen onderwijs. Op alle 10-14 scholen wordt daar veel aandacht aan besteed, zo blijkt. Toch gebeurt dat overal op een andere manier. “Dé 10-14 school bestaat niet, daar zijn we wel achter”, vertelt Lenie van Lieverloo, projectleider van het Lerend Netwerk 10-14 Onderwijs en medeorganisator van de conferentie. Ze ziet grote verschillen in de leerlingenpopulatie, de onderwijsaanpak en de mogelijkheden om bijvoorbeeld te versnellen of verdiepen. “Maar overal geldt dat het vergroten van kansen voor leerlingen een belangrijke rol speelt door uitstel van keuze en het realiseren van doorlopende leerlijnen.”

Schoolleiders geven aan dat ze door de conferentie een beter beeld hebben gekregen van de verschillen en de overeenkomsten tussen de 10-14 scholen in Nederland. De kwaliteitsvraag én hoe die te borgen is met de toename van 10-14 initiatieven een belangrijk aandachtspunt. Dé reden om elkaar op te zoeken en expertise met elkaar te blijven delen. Dat gaan we komend najaar dan ook weer organiseren!

Benieuwd wat er allemaal gebeurde tijdens de conferentie 10-14 onderwijs? Lees hier een verslag van de dag.

Download hier alle materialen die tijdens de conferentie zijn gebruikt.


Donderdag 9 september is de You Academy geopend door de nieuwe leerlingen in samenwerking met wethouder Corien van Starkenburg en Kim van der Poel, beleidsregisseur onderwijs. You Academy is een nieuwe onderwijsvorm voor leerlingen tussen de tien en veertien jaar en is uniek in de regio Katwijk.

Lees verder

Afgelopen week is route 10-14 Delden van start gegaan. Met Route 10-14 zetten IKC Magenta en het Twickel College Delden een krachtig onderwijsconcept neer waarbij leerlingen zich ontwikkelen en ontplooien tot zelfbewuste tieners die de wereld en zichzelf wat te bieden hebben.

Lees verder

Op dinsdag 28 september 2021 is de conferentie 10-14 Onderwijs. We zijn te gast op Academie 1014 in Almere. Na een periode van online-ontmoetingen op afstand willen we deze conferentie weer fysiek vormgeven op deze inspirerende locatie. Echte ontmoetingen dus!

Lees verder