10-14 onderwijs nu ook in regio Utrecht

Ook in de regio Utrecht kunnen jongeren sinds kort kiezen voor een meer geleidelijke overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Academie Tien, de school voor mavo, havo en vwo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, opende begin dit schooljaar de deuren voor leerlingen vanaf 10 jaar.

Les op verschillende niveau’s

De school biedt lessen op het niveau van groep 7 en 8 van de basisschool. In tegenstelling tot andere leerlingen op de school, hebben deze groepen een vaste leraar voor de klas. Wel maken de leerlingen alvast kennis met het voortgezet onderwijs, vertelt rector Albert Wijnsma tegen nu.nl. “Vakdocenten geven onder meer les in Engels, filosofie, natuur & techniek en kunst & cultuur. Ieder kind op z’n eigen niveau.”

‘Vroege schoolselectie funest voor laatbloeiers’

De school startte met het initiatief om leerlingen de kans te geven pas op 14-jarige leeftijd een definitieve niveaukeuze te laten maken. “Door een vroege selectie kunnen leerlingen op een verkeerd schoolniveau terechtkomen”, legt Antoinette Crawfurd, directeur van basisschool ’t Zand, uit op nu.nl. Haar school is medeverantwoordelijk voor het basisonderwijs op Academie Tien. Een vroege selectie is volgens haar funest voor laatbloeiers, vertelt ze op nu.nl. Antoinette ervaart dat het voor leerlingen die eenmaal hebben gekozen voor vmbo of havo, lastiger is om door te stromen naar een hoger niveau.

Lees hier meer over Academie Tien de nieuwe 10-14 Route op Academie Tien.

Op 12 februari was de eerste online themasessie voor projectleiders en locatieleiders met dit keer als thema werving, aannamebeleid en relatie met scholen in de regio. Een geanimeerd gesprek waarin vragen aan bod kwamen over hoe de werving voor nieuwe leerlingen werkt, wat dat doet in de relatie met andere...

Lees verder

Op dinsdag 9 april is er een inspiratiesessie voor bestuurders van het Lerend Netwerk 10-14 / 0-18 Onderwijs. Trudie Schils, hoogleraar onderwijseconomie, verzorgt een presentatie over het vernieuwen van onderwijs in Nederland. Daarna zal er gezamenlijk gewerkt worden aan een ‘advies voor een nieuwe minister’.

Lees verder

Afgelopen jaar zijn er bij wijze van pilot een aantal collegiale visitaties uitgevoerd in de vorm van ‘Friendly Visits’. Dit najaar hebben de scholen die hieraan meededen deze bezoeken geëvalueerd en op de conferentie zijn al resultaten gedeeld. Ook zijn er aanbevelingen gedaan waarmee het Lerend Netwerk aan de slag...

Lees verder