10-14 onderwijs nu ook in regio Utrecht

Ook in de regio Utrecht kunnen jongeren sinds kort kiezen voor een meer geleidelijke overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Academie Tien, de school voor mavo, havo en vwo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, opende begin dit schooljaar de deuren voor leerlingen vanaf 10 jaar.

Les op verschillende niveau’s

De school biedt lessen op het niveau van groep 7 en 8 van de basisschool. In tegenstelling tot andere leerlingen op de school, hebben deze groepen een vaste leraar voor de klas. Wel maken de leerlingen alvast kennis met het voortgezet onderwijs, vertelt rector Albert Wijnsma tegen nu.nl. “Vakdocenten geven onder meer les in Engels, filosofie, natuur & techniek en kunst & cultuur. Ieder kind op z’n eigen niveau.”

‘Vroege schoolselectie funest voor laatbloeiers’

De school startte met het initiatief om leerlingen de kans te geven pas op 14-jarige leeftijd een definitieve niveaukeuze te laten maken. “Door een vroege selectie kunnen leerlingen op een verkeerd schoolniveau terechtkomen”, legt Antoinette Crawfurd, directeur van basisschool ’t Zand, uit op nu.nl. Haar school is medeverantwoordelijk voor het basisonderwijs op Academie Tien. Een vroege selectie is volgens haar funest voor laatbloeiers, vertelt ze op nu.nl. Antoinette ervaart dat het voor leerlingen die eenmaal hebben gekozen voor vmbo of havo, lastiger is om door te stromen naar een hoger niveau.

Lees hier meer over Academie Tien de nieuwe 10-14 Route op Academie Tien.

Donderdag 9 september is de You Academy geopend door de nieuwe leerlingen in samenwerking met wethouder Corien van Starkenburg en Kim van der Poel, beleidsregisseur onderwijs. You Academy is een nieuwe onderwijsvorm voor leerlingen tussen de tien en veertien jaar en is uniek in de regio Katwijk.

Lees verder

Afgelopen week is route 10-14 Delden van start gegaan. Met Route 10-14 zetten IKC Magenta en het Twickel College Delden een krachtig onderwijsconcept neer waarbij leerlingen zich ontwikkelen en ontplooien tot zelfbewuste tieners die de wereld en zichzelf wat te bieden hebben.

Lees verder

Op dinsdag 28 september 2021 is de conferentie 10-14 Onderwijs. We zijn te gast op Academie 1014 in Almere. Na een periode van online-ontmoetingen op afstand willen we deze conferentie weer fysiek vormgeven op deze inspirerende locatie. Echte ontmoetingen dus!

Lees verder