10-14 onderwijs nu ook in regio Utrecht

Ook in de regio Utrecht kunnen jongeren sinds kort kiezen voor een meer geleidelijke overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Academie Tien, de school voor mavo, havo en vwo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, opende begin dit schooljaar de deuren voor leerlingen vanaf 10 jaar.

Les op verschillende niveau’s

De school biedt lessen op het niveau van groep 7 en 8 van de basisschool. In tegenstelling tot andere leerlingen op de school, hebben deze groepen een vaste leraar voor de klas. Wel maken de leerlingen alvast kennis met het voortgezet onderwijs, vertelt rector Albert Wijnsma tegen nu.nl. “Vakdocenten geven onder meer les in Engels, filosofie, natuur & techniek en kunst & cultuur. Ieder kind op z’n eigen niveau.”

‘Vroege schoolselectie funest voor laatbloeiers’

De school startte met het initiatief om leerlingen de kans te geven pas op 14-jarige leeftijd een definitieve niveaukeuze te laten maken. “Door een vroege selectie kunnen leerlingen op een verkeerd schoolniveau terechtkomen”, legt Antoinette Crawfurd, directeur van basisschool ’t Zand, uit op nu.nl. Haar school is medeverantwoordelijk voor het basisonderwijs op Academie Tien. Een vroege selectie is volgens haar funest voor laatbloeiers, vertelt ze op nu.nl. Antoinette ervaart dat het voor leerlingen die eenmaal hebben gekozen voor vmbo of havo, lastiger is om door te stromen naar een hoger niveau.

Lees hier meer over Academie Tien de nieuwe 10-14 Route op Academie Tien.

SOOOOL10-14 is inmiddels een echte leergemeenschap geworden waar we kennis delen met elkaar en met bezoekers. We houden onze ogen en oren altijd wijd open voor wat er beter kan. We ontvangen allerlei visite die geïnteresseerd is in wat we doen. Zo krijgen we ook feedback. Soms van dichtbij, soms...

Lees verder

De scholen 10-14 Onderwijs hebben het idee omarmd van een collegiale audit in de vorm van een “friendly visit”. 10 Initiatieven zijn dit schooljaar actief, voorzien van behulpzame instrumenten, aan de slag met de uitvoering hiervan. Ondersteuning wordt gegeven vanuit het Lerend Netwerk, maar ook SLO is bereid om terzijde...

Lees verder

10-14 Onderwijs heeft de afgelopen 15 jaar veel ontwikkeling doorgemaakt. Een zoektocht vanaf de start naar de behoeften van de leerlingen in hun leerproces, zeker in de overgang POVO. Aangevuld en onderbouwd met onderzoek startten de eerste pioniers vanaf 2012 met nieuwe onderwijsvormen.

Lees verder

Door de pandemie zijn we elkaar de afgelopen jaren letterlijk uit het oog verloren. Het nieuwe jaar geeft gelukkig weer nieuwe kansen! Fysieke ontmoetingen gaan weer opgestart worden. Activiteiten vinden weer plaats.

Lees verder