Aanmelden voor ‘Experiment teambevoegdheid 10-14 onderwijs’ nu mogelijk
Scholen die aan het Experiment Teambevoegdheid willen deelnemen, kunnen zich tot en met 31 mei aanstaande hiervoor aanmelden. Ook scholen die eerder al meededen, moeten (opnieuw) een aanvraag doen.
Binnen het experiment kunnen leraren werken met een zogenoemde teambevoegdheid: ze zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderwijs dat zij geven, zonder dat iedere leraar hiervoor dezelfde bevoegdheden moet hebben. Alle deelnemende leraren dienen wel over een individuele bevoegdheid te beschikken. De bevoegdheden van de leraren gezamenlijk vormen de bevoegdheid van het team als geheel.
Dit vergroot de inzetbaarheid van leraren over de onderwijssoorten heen. Binnen het huidige bevoegdhedenstelsel mogen leraren met een bevoegdheid voor po of vo niet lesgeven aan leerlingen uit een andere sector; dit probleem belemmerde veel samenwerkingsinitatieven in het goed vormgeven van het 10-14 onderwijs. Het experiment teambevoegdheid biedt hier een oplossing voor.
Aanmelden
Scholen kunnen zich tot en met 31 mei 2024 aanmelden voor deelname in het komende schooljaar via: dienstpostbus.10.14.onderwijs@minocw.nl. In de Staatscourant staan de voorwaarden om mee te kunnen doen aan het experiment teambevoegdheid.
Als verschillende scholen willen samenwerken om 10-14 onderwijs aan te kunnen bieden, is een samenwerkingsovereenkomst belangrijk. Scholen kunnen hierbij gebruikmaken van het 'Format samenwerkingsovereenkomst experiment teambevoegdheid 10-14-onderwijs'.
Frank Evers heeft een essay geschreven over Fourteens in Beverwijk, als onderdeel van hun interne audit.
Na de pilot en de evaluatie van de Friendly Visits, hebben we besloten door te gaan met de Friendly Visits. Dit jaar zijn er zes initiatieven die meedoen.
In Leeuwarden is dit schooljaar een 10-14 initiatief van start gegaan: Leeuwarden 10-14. Albert Veen, teamleider van Leeuwarden 10-14, vertelt over de start en het traject wat eraan voorafging.
Op dinsdag 5 november 2024 hopen we je te mogen verwelkomen op de landelijke conferentie 10-14 onderwijs. De organisatie van de conferentie is dit jaar in samenwerking met Academie Tien in Utrecht. Zij ontvangen ons in hun nieuwe schoolgebouw, dat op zich al een bezoek waard is én zij geven...
In online themasessies delen we ervaringen en praktijken op relevante thema’s binnen 10-14 onderwijs. Op 15 april stond de bijeenkomst in het teken van financiën. Financiering en het business model hebben logischerwijs impact op de organisatie. Wat voor afspraken kunnen deelnemende besturen maken?
Op dinsdag 9 april kwam een deel van de aangesloten bestuurders bij elkaar voor een inspiratiemiddag. Prof. dr. Trudie Schils gaf een presentatie over haar visie op onderwijsvernieuwing en de rol van monitoring daarin.