Onderwijspact: uitgesteld schooladvies is de toekomst
Als het aan het LAKS, CNV Onderwijs en de VO-raad ligt, krijgen alle kinderen in Nederland pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies. Dat staat in het ‘Onderwijspact’ dat de onderwijsorganisaties vorige week gezamenlijk presenteerden.
In het pact delen de organisaties een gezamenlijk plan voor de toekomst van het onderwijs in Nederland. De plannen zijn gebaseerd op hetzelfde gedachtegoed als van waaruit de tienerscholen zijn ontstaan: het uitstellen van het schooladvies bevordert kansengelijkheid. Op de tienerscholen van 10-14 onderwijs wordt al enkele schooljaren geëxperimenteerd met de in het pact voorgestelde brede onderbouw. Leerlingen en docenten werken met maatwerkprogramma’s en volgen vakken op verschillende niveaus. Pas rond hun 15e maken zij een definitieve keuze voor het vmbo, havo of vwo.
De initiatiefnemers van het Onderwijspact hopen dat de plannen dienen als startpunt voor een brede dialoog over noodzakelijke vernieuwingen in het Nederlandse onderwijs. Want: “ons onderwijs heeft groot onderhoud nodig”, aldus de auteurs.
Lees hier het volledige Onderwijspact.
Frank Evers heeft een essay geschreven over Fourteens in Beverwijk, als onderdeel van hun interne audit.
Na de pilot en de evaluatie van de Friendly Visits, hebben we besloten door te gaan met de Friendly Visits. Dit jaar zijn er zes initiatieven die meedoen.
In Leeuwarden is dit schooljaar een 10-14 initiatief van start gegaan: Leeuwarden 10-14. Albert Veen, teamleider van Leeuwarden 10-14, vertelt over de start en het traject wat eraan voorafging.
Op dinsdag 5 november 2024 hopen we je te mogen verwelkomen op de landelijke conferentie 10-14 onderwijs. De organisatie van de conferentie is dit jaar in samenwerking met Academie Tien in Utrecht. Zij ontvangen ons in hun nieuwe schoolgebouw, dat op zich al een bezoek waard is én zij geven...
In online themasessies delen we ervaringen en praktijken op relevante thema’s binnen 10-14 onderwijs. Op 15 april stond de bijeenkomst in het teken van financiën. Financiering en het business model hebben logischerwijs impact op de organisatie. Wat voor afspraken kunnen deelnemende besturen maken?
Op dinsdag 9 april kwam een deel van de aangesloten bestuurders bij elkaar voor een inspiratiemiddag. Prof. dr. Trudie Schils gaf een presentatie over haar visie op onderwijsvernieuwing en de rol van monitoring daarin.