Onderwijspact: uitgesteld schooladvies is de toekomst

Als het aan het LAKS, CNV Onderwijs en de VO-raad ligt, krijgen alle kinderen in Nederland pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies. Dat staat in het ‘Onderwijspact’ dat de onderwijsorganisaties vorige week gezamenlijk presenteerden.

In het pact delen de organisaties een gezamenlijk plan voor de toekomst van het onderwijs in Nederland. De plannen zijn gebaseerd op hetzelfde gedachtegoed als van waaruit de tienerscholen zijn ontstaan: het uitstellen van het schooladvies bevordert kansengelijkheid. Op de tienerscholen van 10-14 onderwijs wordt al enkele schooljaren geëxperimenteerd met de in het pact voorgestelde brede onderbouw. Leerlingen en docenten werken met maatwerkprogramma’s en volgen vakken op verschillende niveaus. Pas rond hun 15e maken zij een definitieve keuze voor het vmbo, havo of vwo.

De initiatiefnemers van het Onderwijspact hopen dat de plannen dienen als startpunt voor een brede dialoog over noodzakelijke vernieuwingen in het Nederlandse onderwijs. Want: “ons onderwijs heeft groot onderhoud nodig”, aldus de auteurs.

Lees hier het volledige Onderwijspact.

In april werd tijdens de strategische heidag besloten om samen door te gaan met het Lerend Netwerk 10-14 Onderwijs. We doen het samen, waarbij drie bestuurders het voortouw nemen en de rol van kartrekker op zich nemen. Met een nieuw schooljaar voor de boeg vertellen de drie kartrekkers over het...

Lees verder

Een aantal scholen 10-14 Onderwijs hebben het afgelopen schooljaar een collegiale audit in de vorm van een “friendly visit” bij elkaar georganiseerd. Met behulp van ondersteunende instrumenten zijn ze aan de slag gegaan met de uitvoering hiervan. Ondersteuning werd gegeven vanuit het Lerend Netwerk, maar ook SLO was bereid om...

Lees verder