
Onderwijspact: uitgesteld schooladvies is de toekomst
Als het aan het LAKS, CNV Onderwijs en de VO-raad ligt, krijgen alle kinderen in Nederland pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies. Dat staat in het ‘Onderwijspact’ dat de onderwijsorganisaties vorige week gezamenlijk presenteerden.
In het pact delen de organisaties een gezamenlijk plan voor de toekomst van het onderwijs in Nederland. De plannen zijn gebaseerd op hetzelfde gedachtegoed als van waaruit de tienerscholen zijn ontstaan: het uitstellen van het schooladvies bevordert kansengelijkheid. Op de tienerscholen van 10-14 onderwijs wordt al enkele schooljaren geëxperimenteerd met de in het pact voorgestelde brede onderbouw. Leerlingen en docenten werken met maatwerkprogramma’s en volgen vakken op verschillende niveaus. Pas rond hun 15e maken zij een definitieve keuze voor het vmbo, havo of vwo.
De initiatiefnemers van het Onderwijspact hopen dat de plannen dienen als startpunt voor een brede dialoog over noodzakelijke vernieuwingen in het Nederlandse onderwijs. Want: “ons onderwijs heeft groot onderhoud nodig”, aldus de auteurs.
Lees hier het volledige Onderwijspact.
Net voor de kerstdagen stuurde minister Wiersma een zogenaamde ‘verzamelbrief’ aan de Tweede Kamer. In deze brief worden allerlei onderwerpen behandeld, zo ook de tweede tussenrapportage van het onderzoek naar het Experiment teambevoegdheid 10-14.
SOOOOL10-14 is inmiddels een echte leergemeenschap geworden waar we kennis delen met elkaar en met bezoekers. We houden onze ogen en oren altijd wijd open voor wat er beter kan. We ontvangen allerlei visite die geïnteresseerd is in wat we doen. Zo krijgen we ook feedback. Soms van dichtbij, soms...
De scholen 10-14 Onderwijs hebben het idee omarmd van een collegiale audit in de vorm van een “friendly visit”. 10 Initiatieven zijn dit schooljaar actief, voorzien van behulpzame instrumenten, aan de slag met de uitvoering hiervan. Ondersteuning wordt gegeven vanuit het Lerend Netwerk, maar ook SLO is bereid om terzijde...
10-14 Onderwijs heeft de afgelopen 15 jaar veel ontwikkeling doorgemaakt. Een zoektocht vanaf de start naar de behoeften van de leerlingen in hun leerproces, zeker in de overgang POVO. Aangevuld en onderbouwd met onderzoek startten de eerste pioniers vanaf 2012 met nieuwe onderwijsvormen.
Door de pandemie zijn we elkaar de afgelopen jaren letterlijk uit het oog verloren. Het nieuwe jaar geeft gelukkig weer nieuwe kansen! Fysieke ontmoetingen gaan weer opgestart worden. Activiteiten vinden weer plaats.
Op Spring High (po/vmbo/havo/vwo) krijgen leerlingen zo lang mogelijk heterogeen les. Daarom kiest de school voor eenjarige PTA’s. Ook dan is een rijke invulling van het schoolexamen mogelijk, stelt schoolleider Camyre de Adelhart Toorop. Als je maar bewuste keuzes maakt.